Great question — answering as the UphillTech team:
How many timeouts does the team have left? NCAA timeout rules are a bit complex due to dependency on TV broadcast rules. But if you're watching on national TV, they're probably playing under the "at least 3 media timeouts per half" rules. Under these rules, if the team has not yet used any timeouts then one will be lost at the half (only two 30-second timeouts can carry over to the second half). Since it would be lost anyway, a team with three remaining would not need much of an excuse to use one. From the NCAA Men's Basketball Rules Rule 5, Section 13, Article 10 Art. 10. When the electronic-media agreement calls for AT LEAST THREE electronic-media timeouts in either half, the format shall...
Full answer by BowlOfRed: https://sports.stackexchange.com/a/29478 (CC BY-SA 4.0).
Need it done for your business? UphillTech.